Search
Close this search box.

Blog

TotsActualitat col·legiAigua, energia i medi ambientComunitatDefensa de la professióEmpresesInfraestructures i finançamentInstitucionalMobilitat, transport i logísticaRecull de premsaUrbanisme i territori

FILTRE

Planificar la sequera

Pantà de Sau
Opinió de l'enginyer de Camins Robert Vergés sobre la planificació davant els episodis de sequera.

Autor: Robert Vergés
Enginyer de Camins, Canals i Ports

Cada cop que hi ha un episodi de sequera a Catalunya sorgeix un debat sobre quin tipus de mesures estructurals cal prendre per fer-hi front. Apareixen diferents solucions com la dessalinització, la reutilització, els transvasaments, la interconnexió de xarxes, l’aprofitament d’aqüífers subterranis, la construcció de nous embassaments i l’estalvi d’aigua. En el debat consegüent sorgeixen defensors i detractors de les diferents alternatives.

Cal tenir present que l’anàlisi de les diferents alternatives ja l’ha realitzada l’Agència Catalana de l’Aigua. Primer, des d’un punt de vista tècnic i, posteriorment, mitjançant un procediment d’informació pública i de participació ciutadana.

En conseqüència, sembla poc útil tornar a debatre de forma aïllada quina o quines solucions són les més adequades. Probablement, cada enginyer de Camins tindrà el seu criteri i la seva opinió.

Considero, però, que cal defensar la planificació territorial i, en concret, la planificació hidrològica realitzada. Per tant, en comptes de discutir la idoneïtat d’una solució o una altra, el que cal és demanar el compliment del que s’ha planificat i programat.

Les mesures per lluitar contra la sequera estan previstes en el pla de gestió i programa de mesures del districte de conca fluvial de Catalunya (PGDCFC) per al període 2022-27, redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua. En concret, els dos capítols més importants per resoldre el dèficit d’aigua del sistema Ter Llobregat són l’increment de la dessalinització amb 369 M€ (fonamentalment la dessalinitzadora de la Tordera 2 al terme municipal de Blanes) i 42 mesures de reutilització d’aigua regenerada amb 119 M€.

Això és el que diu el Pla i el que cal fer és executar-ho.

Malauradament, ja anem tard i el Pla tot just s’acaba d’aprovar. Queden quatre anys i mig (2023-2027) per fer les actuacions previstes. Tot i que pot semblar un període suficient, es tracta d’un període molt just per fer-ho.

Està clar que a aquesta sequera no hi arribem amb mesures estructurals, però, si volem estar preparats per la següent, no hauríem de posar en qüestió la planificació feta i hauríem d’instar i impulsar la seva execució.

Pantà de Sau

Newsletter