La Comissió d’Aigua, Energia i Medi Ambient del Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Catalunya analitza la situació de sequera que viu Catalunya i aposta per la interconnexió de xarxes, l’aigua regenerada i noves infraestructures.
Els i les professionals de l’enginyeria de Camins reclamen preparar-se “no per un simple període de sequera, sinó per un clima més sec, caracteritzat per pluges més irregulars” i adverteixen que “si Catalunya vol una bona garantia en el subministrament d’aigua, les infraestructures actuals no són suficients per fer front a aquests episodis cíclics”.
El document constata que tot i haver implementat millores després de la sequera de 2008, “ens trobem davant d’una situació molt similar que posa en evidència una manca d’infraestructures que posa en risc la garantia de subministrament” i, en aquest sentit, demana admetre “que encara no s’han desenvolupat totes les actuacions necessàries que contribuirien a pal·liar els efectes de la sequera”.
A banda de les mesures d’estalvi i eficiència, els enginyers reclamen “ la interconnexió de les seves xarxes, superant una divisió tant tècnica com administrativa en la gestió dels recursos hídrics que dificulta una veritable gestió integral”. També s’aposta per incrementar l’ús de l’aigua regenerada, “amb un potencial enorme i encara lluny de ser ben aprofitat, que està disponible de manera permanent i és un recurs que disminueix la dependència del clima”.
Amb les actuacions de sanejament i millora de la qualitat de les masses d’aigua realitzades en els darrers anys, un altre gran recurs en temps de sequera és l’aigua subterrània que el document qualifica de “reserva estratègica que s’ha de gestionar fent recàrregues dels aqüífers en períodes humits i aprofitar-ne els recursos en períodes secs”.
Descarrega el document Cap a una gestió de l’aigua que minimitzi els efectes de futures sequeres